Ons advies over goedbedoelde spookverhalen

Ons advies: neem alsjeblieft de goede tips van je ouders, ooms, tantes, vrienden en kennissen niet al te serieus. Van die goedbedoelde tips en adviezen word je meestal alleen maar zenuwachtiger…en wat is er van waar?

Hier een paar klassieke voorbeelden:

Uiteraard ontbreken de verhalen over de oorzaken van het zakken en de valsheid van de examinatoren niet:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele spookverhalen!

De personen die de tips geven of hun belevenissen vertellen, weten zeker dat die overeenkomen met hun werkelijke ervaring tijdens het examen. Maar vaak wordt van de nabespreking van het examen met de examinator maar weinig onthouden. Je hoort alleen het woord ‘geslaagd’ of ‘gezakt’. Als het woord ‘gezakt’ valt, zal je tijdens de daaropvolgende vijf minuten in een nare roes zijn. Dit is een logisch gevolg na dit slechte nieuws, dus daarom kun je de tips en verhalen van anderen beter niet te serieus nemen!

Klopt ons beeld van een examinator wel? En wat wil hij van je zien of juist niet?

Examinatoren zijn niet zo verschrikkelijk als ze vaak afgespiegeld worden. De examinatoren vinden het juist leuk wanneer er een examenkandidaat komt die wat talent heeft. Als ze zien dat je het motorrijden snapt, laten ze je met alle plezier slagen. Ze kunnen iedereen wel laten zakken als ze heel kritisch zijn. Tenslotte rijdt niemand vlekkeloos. Het is niet de bedoeling dat je een tien haalt, maar dat je een voldoende haalt. Dat wil zeggen, wanneer je op de stoep staat met file parkeren, of de motor afslaat, of je vergeet één keer te kijken, het heus niet direct een verloren zaak is, hetgeen de meeste mensen toch beweren.

Een examinator bekijkt het hele examen en niet één onderdeel. Je zakt nooit op één misstapje! Wij bereiden je goed voor, zodat je mentaal en fysiek lekker in je vel zit en daardoor je zenuwen beter de baas bent. Dan heb je een behoorlijke kans van slagen.

De rijopleiding is een zware opleiding en vergt veel tijd, inzet en doorzettingsvermogen. Het percentage kandidaten dat de eerste keer slaagt, ligt al 10 jaar landelijk rond de 45 procent.