Verhalen van vroeger

Je hoort regelmatig grote verhalen van vrienden of kennissen die zeggen: “Al na 15 lesjes mocht ik af rijden”. Geloof daar niet te veel van. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om met deze verkeersdrukte het anticiperen, inzicht en gevaarherkenning binnen 15 lessen onder de knie te krijgen. Laat je dus niet gek maken door al die mooie verhalen. Ook de wat oudere rijbewijsbezitters, vragen zich telkens af hoe het mogelijk is dat je nu 30 of 40 lessen nodig hebt.

Dan volgen de dooddoeners als: “Wij hadden vroeger maar 10 lesjes nodig” of “weet je wat het vroeger kostte?”. De tijden veranderen nu eenmaal. Ook de leerlingen veranderen in deze snelle en drukke maatschappij.

Ontwikkeling van de rijexamens via het CBR

Hier de ontwikkeling van de rijexamens en de verkeersdrukte van 1885 t/m 2008:

Het nieuwe examen is zo ontwikkeld dat de leerlingen die geslaagd zijn, veel beter zijn voorbereid, wanneer ze zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Daarmee hopen we op nog minder (dodelijke) slachtoffers in de meest risicovolle leeftijdscategorie van 18 t/m 24 jaar!

Deze ontwikkeling heeft geleid tot een grote verkeersdrukte. De infrastructuur groeit wel mee, maar is tegen een snelle ontwikkeling als deze in zo’n klein landje niet opgewassen. Files worden daardoor steeds langer en de milieuvervuiling steeds groter. Ook daardoor is het milieubewust rijden steeds een belangrijker onderdeel van de rijopleiding en zal ook meewegen tijdens het examen.

Door deze ontwikkelingen zullen de leerlingen het steeds zwaarder krijgen tijdens de rijlessen en het rijexamen. Daarom zullen de meeste leerlingen meer rijlessen nodig hebben om optimaal voorbereid het examen in te gaan. Daarom zijn tegenwoordig 40 lessen heel reëel voor een rijopleiding. Vergeet één ding niet: de steeds zwaardere lesprogramma’s en de zwaardere examens zijn echt nodig om de veiligheid van jezelf en de andere weggebruikers te waarborgen. Dat is het natuurlijk meer dan waard!